UBL bronnen

Aangezien de standaard reeds een lange tijd bestaat, kan je op internet heel wat referenties terugvinden. Toch lijsten we hier de belangrijkste op. Als je denkt dat er nog andere nuttige referenties bestaan, laat het ons dan zeker weten. We zullen ze bekijken en indien nuttig, toevoegen aan de lijst.

UBL OASIS Standaard

De officiële locatie van de UBL-standaard is ubl.xml.org.
De specificaties van UBL 2.0 (december 2006) en UBL 2.1 (november 2013) zijn belangrijk en kunnen rechtstreeks worden geraadpleegd op http://ubl.xml.org/wiki/ubl-specifications (voor volledige documentatie kunt u een volledig ZIP-bestand per versie downloaden).

UBL 2.1 is een bibliotheek met meer dan 2.000 XML-componenten die worden gebruikt in 65 “commerciële” documenten, waaronder de factuur, creditnota en herinnering.

Bekijk alle UBL-factuurposten

Via onderstaande link kan de volledige specificatie van de UBL 2.1-factuur eenvoudig worden geraadpleegd volgens de hiërarchische structuur en met codevoorbeelden.
http://www.datypic.com/sc/ubl21/

Validatie van UBL-facturen

Codelijsten

Standaard (internationale) codelijsten waarnaar in een UBL-factuur kan worden verwezen. Zie “Verwijzing naar de standaard codelijsten in het UBL-document” voor een specificatie en locatie van de gebruikte codes

Gerelateerde normen (internationaal)

PEPPOL
Specifiek ontworpen als een afsprakensysteem voor factureringsdienstverleners (BSP’s) om berichten uit te wisselen. De relatie met UBL is dat PEPPOL het gebruik van bepaalde elementen verplicht stelt en de inhoud ervan voorschrijft. Dit is aangegeven in het document “PEPPOL Business Interoperability Specifications, BIS 4A – Factuur”.

UBL in andere landen

Land – Nederland: UBL-OHNL
Deze andere variant is bedoeld om facturen elektronisch naar de centrale administratie te sturen. Deze variant wordt beheerd door Logius. UBL-OHNL is niet geschikt voor B2B (Business to Business) facturen.

Land – Nederland: SI-UBL
In deze context is SI de afkorting voor Simpler Invoicing.
Deze standaard wordt bepaald door de volwaardige leden van de SI-UBL.